DETVA: Slávnosti ponúkajú 11 scénických programov a až 25 sprievodných podujatí

03.07.2012 Detva

Detva 3. júla (TASR) - Dediny, ako klenotnice ľudových tradícií budú jedným z hlavných programov na tohtoročnom 47. ročníku Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP), ktoré sa začnú v piatok, 6. júla na amfiteátri v Detve. Programovú skladbu tvorí celkom 11 scénických programov na amfiteátri a 25 sprievodných podujatí v areáli amfiteátra a v zákutiach historického centra Detvy. Vystúpi spolu viac ako 1300 účinkujúcich zo Slovenska a ďalších deviatich krajín Európy a Ameriky.

Ako TASR informovala programová riaditeľka festivalu Anna Ostrihoňová, po minuloročnom uvedení víťazov súťaže Dedina roka, sa tento krát predstavia dediny ako klenotnica ľudových tradícií. Okrem folklóru a tradícií prinesú mnoho zaujímavostí a ponúknu ukážky prípravy tradičných jedál s možnosťou ochutnávky. Pozvanie prijali obce Heľpa, Prenčov, Sebechleby, Sliače a mesto Hriňová.

Hlavným programom piatkového večera, po uvítacom programe a programe mladých hudieb, bude uvedenie umeleckého súboru Lúčnica, venované životnému jubileu profesora Štefana Nosáľa, umeleckého šéfa a choreografa, rodáka z Podpoľania.

Sobotňajšie programy sú rozdelené do dvoch blokov – popoludňajšieho a večerného. Popoludní na hlavnej scéne, ale aj v areáli amfiteátra, budú dominovať najmä už spomínané dediny. "Obce prezentujeme jednak v scénickom programe a počas troch dní aj v rámci sprievodných podujatí festivalu. Pozdrav pridajú aj Očovania, ktorí v minulom roku oslávili 75 rokov trvania folklórnej skupiny," uviedla pre TASR Ostrihoňová.

Večer bude venovaný cifrovaniu v rôznych podobách. "Nosnou myšlienkou dramaturgie týchto programov je poukázať na soľ a korenie našej tradičnej ľudovej kultúry – cifrovanie, ozdobovanie, okrášľovanie v hudobnom, spevnom, rozprávačskom aj výtvarnom prejave," priblížila organizátorka.

Scénické programy dovoľujú uviesť len malú vzorku z nesmierne bohatého a pestrého množstva prejavov ľudovej kultúry Slovenska. Medzi ňou však nebude chýbať cifrovacie majstrovstvo podpolianskych primášov.

Krajanská nedeľa bude na FSP venovaná spomienke na dlhoročného spolupracovníka krajanských programov a folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí – Jaroslava Ševčíka. Tento rok sa v Detve predstavia krajania z deviatich štátov, spolu 200 účinkujúcich.

Bodkou za 47. FSP bude záverečný galaprogram Keby rôčky stáli... "V tomto roku aj ako pocta mnohým jubilantom, zakladateľom a pokračovateľom festivalu," pripomenula organizátorka.

Podľa Ostrihoňovej vedenie mesta si uvedomuje, že mnohé v organizácii festivalu by bolo treba skvalitniť. Napríklad amfiteáter si už vyžaduje kompletnú rekonštrukciu. Možnosti, ktoré ale Detva má, sú však pri vysokých nákladoch na festival a nedostatočných vonkajších zdrojoch pomoci veľmi obmedzené.

"Stále sa nám napríklad nedarí realizovať aj zámer, ktorý sme si predsavzali pred desiatimi rokmi - vytvoriť v Detve trvalú expozíciu ľudových hudobných nástrojov zo zbierky, ktorú sme postupne od roku 2001 - 2010 zhromažďovali počas súťaže výrobcov ľudových hudobných nástrojov INSTRUMENTUM EXCELLENS," konštatovala programová riaditeľka.

Na zriadenie expozície zatiaľ mesto nemá vhodné priestory, ale ani finančné prostriedky na odkúpenie vhodného objektu (uvažuje sa o Vagačovom dome, kde bola prvá slovenská bryndziareň).

Mesto Detva v týchto dňoch ale finalizuje nákladnú rekonštrukciu Námestia SNP v historickom centre. Na budúci rok bude môcť na zrekonštruovanom námestí realizovať nové aktivity, ktoré obohatia festivalové dianie.

V najbližšej dobe mesto pripravuje aj kompletnú rekonštrukciu budovy Domu kultúry A. Sládkoviča, nakoľko po viac ako štyridsiatich rokoch je tento stánok kultúry v havarijnom stave.
 

Vyberte región